Heb je spierpijn en stijfheid als gevolg van trigger points (spierknopen) in één of meerdere spieren? Dan is dry needling mogelijk een efficiënte behandelmethode 

 

Wat is dry needling?
Dry needling is een efficiënte behandelmethode van myofasciale problematiek met pijn en stijfheid als gevolg van trigger points in spieren. Dry needling is het inbrengen van een 'droge' (acupunctuur) naald, zonder toevoeging van medicatie, in de aangedane spier(en). Dry needling kan resulteren in pijnvermindering en een verbeterde mobiliteit in de betrokken spieren en gewrichten.Dry needling is meestal niet een op zichzelf staande therapie maar wordt vaak aangeboden in combinatie met bijvoorbeeld oefentherapie. 

 

Hoe kunnen triggerpoints ontstaan? 

  • Acuut moment - bijv. door een verkeerde beweging (vertillen) of een ongeval/sportletsel.
  • Door onderbelasting, bijvoorbeeld door langdurig zitten
  • Langdurige afwezigheid van beweging, bijv. bij gips, brace of een sling.
  • Psychologische factoren, zoals stress en depressie.
  • Verminderde kracht, bijvoorbeeld na een blessure
  • Voetafwijkingen, instabiliteit en/of verschillen in beenlengte bijv. na een botbreuk of operatie.

 

Waar richt de behandeling zich op? 

De behandeling is gericht op het uitschakelen van deze triggerpoints. Via het gericht aanprikken met een naaldje worden deze punten in de spier(en) ontspannen. Bij langdurige klachten zal de therapeut vaak meerdere spieren behandelen in uw arm of been, alsmede de spieren langs de wervelkolom. 

 

Hoe voelt dry needling aan? 

Het inbrengen van het naaldje voelt u in principe niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even kort aan. Dat geeft een soort ‘kramp’ gevoel. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kunt u gemakkelijker bewegen. Vaak voelen de behandelde spieren wel vermoeid en zwaar aan, maar dat is meestal van kortere duur. 

 

Wat zijn de kosten? 

Deze methode is een onderdeel van een normale fysiotherapie behandeling. Indien u aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie, vallen in principe ook de kosten voor dry needling hieronder. 

 

Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen via (030) 870 06 06 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. U kunt zich ook direct aanmelden.