Openingtijden

maandag – vrijdag
8:00 – 17:00
dinsdag
09:00 – 21:00

(030) 271 54 21

Contactgegevens


Van Asch van Wijckskade 28
3512 VS Utrecht

(030) 271 54 21
  info@oefentherapiebinnenstad.nl

Psychosomatische oefentherapie

Wat zijn psychosomatische klachten?

Het leven kan soms veel van ons vragen. Een te hoge werkdruk, teveel drukte thuis, ingrijpende gebeurtenissen in ons leven, zorgen of dagelijkse ergernissen kunnen stress opleveren. Veel en langdurige stress kan klachten veroorzaken; we raken uit balans. Enerzijds kunnen wij stress psychisch ervaren. Bijvoorbeeld wanneer we niet meer tot rust kunnen komen, gaan piekeren, angstig of somber raken of slaapproblemen ontwikkelen. Anderzijds kunnen wij stress lichamelijk ervaren door bijvoorbeeld vermoeidheid, hoofdpijn, spierspanningsklachten of ademhalingsproblemen (hyperventilatie). Vaak is het een combinatie van psychosociale en lichamelijke klachten. Wij spreken dan van psychosomatische klachten. Herkent u deze klachten bij uzelf? De psychosomatisch oefentherapeut kan u helpen weer in balans te komen.

De behandeling

Psychosomatische oefentherapie is uniek omdat het zich richt op zowel uw lichamelijke als psychosociale problematiek. Samen met u gaat de psychosomatisch oefentherapeut op zoek naar de oorzaak van uw klacht(en). Door middel van therapeutische gesprekken en lichaamsgerichte oefeningen leert u de oorzaken van ongezonde stress te herkennen en aan te pakken. De psychosomatische oefentherapie richt zich op het herstel van het verstoorde evenwicht tussen spanning en ontspanning en het vergroten van de persoonlijke kracht en levenskwaliteit.

De behandeling bestaat uit:

  • Therapeutische gesprekken, met als doel de problemen helder te krijgen, deze te verwerken, indien mogelijk op te lossen of beter te hanteren.
  • Cognitieve gedragstherapeutische interventie, waardoor u meer inzicht krijgt in uw gedachten, emoties en handelen en leert er beter mee om te gaan.
  • Therapeutisch lichaamswerk, door middel van ontspannings-, adem- en aandachtstraining en expressieoefeningen leert u weer in balans, tot rust en in uw kracht te komen.